Planete u horoskopu – uticaj i simboli planeta u astrologiji

ručni sat sa planetama

Astrologija je složena i fascinantna oblast koja istražuje odnos između planeta i ljudskog života. 

Za horoskop planete imaju izuzetan značaj, a planete u horoskopu se prikazuju kao vladari nad znacima zodijaka i dodatno se tumače njihovi položaji na godišnjem nivou, kao i u natalnoj karti. 

Planete u astrologiji igraju ulogu u oblikovanju naše ličnosti, emocija i životnih okolnosti, a pogledajte u nastavku značenje planeta u astrologiji i šta se dešava kada su retrogradne planete!

osoba i zvezdano nebo

Planete u horoskopu i znakovi planeta u astrologiji 

U astrologiji postoji deset planeta koje se obično koriste u analizi horoskopa. Ove astrologija planete su Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. 

Svaka od ovih planeta u horoskopu ima jedinstvenu energiju i simboliku koja može uticati na naše živote na različite načine.

Pored toga, svaka planeta vlada jednim ili dva znaka zodijaka. Vladavinu nad znakom planete horoskop tumači time što je energija planete snažno povezana sa kvalitetima i temama tog horoskopskog znaka

 • Ovan: Mars vladar

Mars je vladajuća planeta Ovna, a njegova energija je blisko povezana sa akcijom, strašću i asertivnošću.

 • Bik: Venera vladar

Venera je vladajuća planeta Bika, a njena energija je usko povezana sa lepotom, zadovoljstvom i senzualnošću.

 • Blizanci: Merkur vladar

Merkur je vladajuća planeta Blizanaca, a njegova energija je blisko povezana sa komunikacijom, intelektom i radoznalošću.

 • Rak: Mesec vladar

Mesec je vladajuća planeta Raka, a njegova energija je povezana sa emocijama, intuicijom i brižnošću.

 • Lav: Sunce vladar

Sunce je vladajuća planeta Lava, a njegova energija je usko povezana sa kreativnošću, samopouzdanjem i samoizražavanjem.

 • Devica: Merkur vladar

Merkur je vladajuća planeta Device, a njegova energija je blisko povezana sa analizom, detaljima i organizacijom.

 • Vaga: Venera vladar

Venera je vladajuća planeta Vage, kao i Bika što smo već naveli, a njena energija je povezana sa lepotom, harmonijom i ravnotežom.

 • Škorpija: Mars (suvladar) i Pluton (moderni vladar)

Mars i Pluton su vladajuće planete Škorpije. Kako smo već spomenuli Mars je povezan sa akcijom, strašću, ali i agresijom, dok je Pluton povezan sa transformacijom, moći i intenzitetom.

 • Strelac: Jupiter vladar

Jupiter je vladajuća planeta Strelca, a njegova energija je blisko povezana sa ekspanzijom, rastom i avanturom.

 • Jarac: Saturn vladar

Saturn je vladajuća planeta Jarca, a njegova energija je blisko povezana sa disciplinom, odgovornošću i ambicijom.

 • Vodolija: Uran (moderni vladar) i Saturn (tradicionalni vladar)

Uran i Saturn su vladajuće planete Vodolije. Uran je povezan sa inovacijama, pobunom i originalnošću, dok je Saturn povezan sa disciplinom, odgovornošću i tradicijom.

 • Ribe: Jupiter (suvladar) i Neptun (moderni vladar)

Jupiter i Neptun su vladajuće planete Riba. Jupiter je povezan sa ekspanzijom, rastom i duhovnošću, dok je Neptun povezan sa snovima, maštom i intuicijom.

Vladavina svake planete nad znakom zasniva se na njenoj energiji, simbolici i odnosu sa znakom. 

Na primer, Mars vlada Ovnom, jer su oba pojma povezana sa akcijom, asertivnošću i samoizražavanjem. Venera vlada Bikom i Vagom, jer su povezani sa lepotom, harmonijom i odnosima.

Šta pokazuju planete u natalnim kartama?

Karta rođenja, poznata i kao natalna karta, je snimak neba u trenutku rođenja osobe. 

Postavljanje svake planete u natalnu kartu može otkriti mnogo o ličnosti osobe, životnim okolnostima i mogućnostima za rast.

 • Položaj Sunca u natalnoj karti ukazuje na suštinski identitet osobe, ego i osećaj svrhe. Takođe mesto ove planete u horoskopu može ukazivati na oblasti života u kojima osoba može zablistati i postići uspeh.
 • Položaj Meseca u natalnoj karti ukazuje na nečiju emocionalnu prirodu, intuiciju i sklonosti negovanju. Potencijalno ukazuje na oblasti života u kojima osoba traži sigurnost i udobnost.
 • Merkurovo mesto u natalnoj karti ukazuje na nečiji stil komunikacije, inteligenciju i sposobnosti učenja. Sem toga, ima tendenciju da ukaže na oblasti života za koje je osoba radoznala i u kojima je zainteresovana za učenje novih stvari.
 • Venerino postavljanje u natalnoj karti pokazuje vrednosti, odnose i estetske sklonosti osobe. Dodatno, ističe oblasti života u kojima osoba traži zadovoljstvo i lepotu.
 • Marsov položaj u natalnoj karti ukazuje na nečiju energiju, asertivnost i seksualnu prirodu. Takođe može ukazivati na oblasti života u kojima je osoba podstaknuta da preduzme akciju i sledi svoje ciljeve.
 • Jupiterov položaj u natalnoj karti utiče na nečija verovanja, duhovnost i osećaj izobilja. Pritom potencijalno naglašava oblasti života u kojima osoba može postići uspeh i sreću.
 • Saturnovo mesto u natalnoj karti ukazuje na osećaj odgovornosti, discipline i ambicije osobe. Takođe, položaj ove planete u horoskopu može ukazivati na oblasti života u kojima se osoba suočava sa izazovima i treba da naporno radi da bi ostvarila svoje ciljeve.
 • Položaj Urana u natalnoj karti označava individualnost, nezavisnost i buntovnu prirodu osobe. To takođe može istaći oblasti života u kojima osoba doživljava nagle promene i poremećaje.
 • Neptunovo mesto u natalnoj karti ukazuje na kreativnost, duhovnost i maštu osobe. Međutim može ukazivati i na oblasti života u kojima se osoba bori sa konfuzijom, prevarom ili bekstvom.
 • Plutonov položaj u natalnoj karti ukazuje na transformativni potencijal osobe, dinamiku moći i skrivene želje. Takođe može ukazivati na oblasti života u kojima osoba doživljava intenzivne emocije ili prolazi kroz značajne promene.

Planete u astrologiji i njihov simbolički prikaz

U astrologiji, svaka planeta je povezana sa određenim simbolom, koji se koristi za predstavljanje planete u astrološkim kartama i dijagramima  i odnosa planeta u vreme rođenja pojedinca.

Navešćemo u nastavku teksta koji su to simboli planeta u astrologiji. 

Simbole planeta astrologija takođe koristi u astrološkim prognozama i tumačenjima kako bi pomogla astrolozima i pojedincima da razumeju energiju i uticaj svake planete u datom astrološkom događaju.

Šta su retrogradne planete i kako utiču na nas?

Retrogradne planete su planete u horoskopu koje izgledaju kao da se kreću unazad na nebu iz naše perspektive na Zemlji. 

Ovaj fenomen se javlja zbog različitih orbitalnih brzina Zemlje i drugih planeta. U astrologiji se veruje da retrogradne planete imaju značajan uticaj na naše živote, jer mogu da pojačaju ili poremete energiju planete.

Tokom retrogradnog perioda, energija planete u horoskopu može postati više fokusirana na unutrašnjost ili introspektivna. Ovo može dovesti do kašnjenja, konfuzije ili izazova u oblastima života povezanih sa tom planetom. 

Međutim, retrogradni periodi nam mogu pomoći da usporimo i preispitamo svoje ciljeve, uverenja i ponašanja. Takođe mogu otkriti skrivene ili potisnute aspekte nas samih, kao i doneti neočekivana otkrića i uvide.

Razumevanje energije i simbolike planete u horoskopu će i te kako pomoći da se krećemo našim životima sa većom svesnošću, uvidom i mudrošću.