Tarot

Tarot je veština koju mnogi poistovećuju sa predviđanjem sudbine, iako to nije. Gledanje u tarot karte se vekovima koristi kao sredstvo za uvid u vaš život i smernice ka budućim akcijama u okviru njega. Tarot se fokusira na dubljem značenju vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Šta je tarot – poreklo i objašnjenje

Poreklo ove veštine je pomalo nejasno, ali se veruje da su prve tarot karte došle u Evropu krajem 14. veka, odakle su se veoma brzo proširile starim kontinentom. 

Najraniji preživeli kompletni tarot špil, Viskonti-Sforca, datira iz sredine 15. veka i sadrži složene ilustracije koje odražavaju dvorski život renesansne Italije. Tek u 18. veku tarot karte su počele da se koriste u današnje svrhe.

Ova promena se pripisuje francuzu Antoanu Kuru de Žeblenu, koji je tvrdio da simbolika tarota predstavlja drevne egipatske misterije. Odatle je popularnost tarota rasla, sa različitim tumačenjima i varijacijama koje su se vremenom pojavljivale. 

Danas, tarot i dalje zadžava svoju popularnost i koristi se za dobijanje odgovora o različitim događajima u životu pojedinca, uz bezbroj dostupnih špilova sa različitim živopisnim ilustracijama.

Tarot karte – značenje

U tarotu se špil sastoji od 78 karata, podeljenih u dva glavna dela: 

  • veliku arkanu
  • malu arkanu

Velika arkana se sastoji od 22 karte obeležene rimskim brojevima, koje se odnose na osobu koja postavlja pitanje, dok se mala arkana sastoji od 56 karata označenih arapskim brojevima, koje predstavljaju druge ljude.

Svaka karta u tarot špilu ima jedinstvenu sliku, ime i broj. Slike na kartama mogu se kretati od apstraktnih simbola do detaljnih ilustracija, a svaka ima svoje značenje i važnost.

Takođe, svaka tarot karta ima i svoj prirodni element, baš kao u astrologiji i podeli horoskopskih znakova – element vode, vatre, vazduha i zemlje.

Tarot čitanje – vrste tarota

Dve osnovne vrste tarota su tarot pitanja i sudbinski tarot. U okviru prvog potrebno je da postavite konkretno pitanje, a ova vrsta je najčešća u online verzijama. Kod sudbinskog tarota, uz odgovarajuće tarot čitanje dobijamo smernice i savete za svoje buduće odluke.

Važno je zapamtiti da su tarot karte tu kako bi vas posavetovale, a njihovo tumačenje ne sme da bude jedini kriterijum za donošenje odluka.

S druge strane, postoji mnogo različitih načina, tj. metoda za tarot otvaranje, u zavisnosti od pitanja i situacije. Evo nekih uobičajenih načina na koje se izvodi tarot otvaranje:

Raspon od tri karte je jednostavan raspored, a sastoji se od tri karte koje predstavljaju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Otvaranje keltskog krsta je složeniji raspored koji se sastoji od deset karata, koje predstavljaju različite aspekte situacije ili pitanja.

Ljubavni tarot je dizajniran da pruži uvid u romantičnu vezu i može uključivati karte koje predstavljaju prednosti i slabosti veze, kao i potencijalne ishode.

Gledanje u tarot karte 

Čitanje tarot karata može biti sredstvo za samorefleksiju, a treba da ga izvodi tarot majstor. Evo nekoliko osnovnih koraka koje podrazumeva gledanje u tarot karte:

  1. Započinje se mešanjem špila karata, uz fokus na željeno pitanje ili nameru.
  2. Zatim se izvlači karta – bira se karta ili niz karata koji će reći nešto više o postavljenom pitanju ili nameri.
  3. Nakon toga se posmatraju slike koje poseduju izvučene tarot karte, njihova značenja, kao i njihov položaj. Koriste se intuicija, tumačenje tarot karata i lične asocijacije kako bi se razumele poruke koje karte prenose.
  4. Potrebno je odvojiti vreme da bi se razmotrile poruke na kartama i kako se one odnose na život onog ko ih je izvlačio ili pitanje koje je postavio. 
  5. Na kraju treba razmisliti koji uvidi iz čitanja mogu da se primene na sopstveni život.

Tarot pitanja

Tarot može biti sredstvo za istraživanje širokog spektra pitanja, bilo da se odnose na lični rast, ljubav, karijeru, finansije ili duhovnost. Karte nude jedinstvenu perspektivu na bilo koju situaciju, omogućavajući pojedincima da vide obrasce i veze koje bi inače teže primetili. 

Uobičajena tarot pitanja uključuju ispitivanje sadašnjeg trenutka, kao što je „Šta treba da znam o svojoj trenutnoj situaciji?“ ili „Koje su prepreke i mogućnosti trenutno prisutne u mom životu?“. Druga pitanja mogu se fokusirati na budućnost, poput pitanja „Šta mogu da uradim da poboljšam odnose sa prijateljima?“ ili „Koje korake mogu da preduzmem da bih postigao svoje ciljeve?“.

Tarot se takođe može koristiti za dublje istraživanje i uvid u sebe, postavljanjem pitanja kao što su „Koji obrasci ili uverenja me sputavaju?“ ili „Koje osobine mi mogu pomoći da prevaziđem izazove?“. 

U svakom slučaju, mogućnosti za tarot pitanja su beskrajne, a karte služe kao sredstvo za lični rast, uvid i promene. Zato pratite tarot na Astrologis platformi i saznajte dublja značenja događaja iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!

Pustinjak tarot karta – Svetlo koje vodi

Pustinjak, misteriozna i zagonetna figura, stoji kao svetionik introspekcije, mudrosti i vođstva u svetu tarota.  Kao deveta karta Velikog Arkana, Pustinjak nudi neprocenjiv uvid u