Horoskopski znaci

Istorija horoskopa – kako su nastali horoskopski znaci

Istorija horoskopa datira još od starog Vavilona, oko 5. veka pre nove ere. Vavilonci su bili vešti astronomi koji su koristili svoje znanje o nebu da bi predviđali buduće događaje i stekli uvid u svet prirode. Oni su stvorili zodijak (životinjski krug), pojas neba podeljen na 12 jednakih delova, od kojih je svaki povezan sa različitim sazvežđem i odgovarajućim znakom zodijaka, i tako su nastali horoskopski znaci.

Stari Grci su kasnije usvojili astrologiju i koncept horoskopa od Vavilonaca i dodali su svoja tumačenja, verovanja i praksu. Za grčkog filozofa i matematičara Pitagoru se kaže da je bio jedan od prvih koji je povezao astrologiju sa osobinama ličnosti i koristio je za proricanje.

Astrologija se proširila u Rimsko carstvo, gde je bila veoma cenjena i korišćena i u lične i u političke svrhe. Tokom srednjeg veka, horoskopski znaci i astrologija je bila proučavana i praktikovana od strane mnogih naučnika i intelektualaca, a onda je astrologija postala isprepletena sa alhemijom i magijom.

Čitanje horoskopa radi dobijanja predviđanja o horoskopskim znacima

Horoskop se čita analizom položaja i kretanja nebeskih tela u vreme određenog događaja, kao što je rođenje osobe. Astrolog prvo kreira natalnu kartu, koja je mapa neba u tačnom trenutku rođenja koja pokazuje položaje sunca, meseca i planeta, kao i horoskopski znak. Astrolog zatim koristi ove informacije da protumači energije i uticaje svake planete, kao i njihove međusobne odnose, kako bi stekao uvid u osobine ličnosti, snage, slabosti i životni put pojedinca.

Astrolog takođe uzima u obzir horoskopski znak u kome se svaka planeta nalazila u trenutku rođenja, kao i kuće u natalnoj karti, koje predstavljaju različite oblasti života, kao što su odnosi, karijera i zdravlje. Astrolog koristi ove informacije da bi predvideo budućnost pojedinca, kao što su odnosi, karijera, zdravlje i lični rast.

Karakteristike horoskopskih znakova – horoskopski znaci i njihove osobine

Koncept horoskopskih znakova i kako oni mogu uticati na karakter osobe zasnovan je na astrologiji, što je sistem verovanja koji sugeriše da poravnanje nebeskih tela u vreme rođenja osobe može uticati na njene osobine ličnosti i životni put.

Prema astrolozima, svaki horoskopski znak ima specifičan skup karakteristika i kvaliteta koji su povezani sa njim. Smatra se da na ove karakteristike utiču položaj i kretanje nebeskih tela, kao što su Sunce, Mesec i planete, u odnosu na vreme i lokaciju rođenja osobe.

Svaki horoskopski znak ima svoje osobine koje ga odlikuju, ali je bitan i položaj ostalih planeta u trenutku rođenja. Natalna karta će pružiti detaljnije objašnjenje i razlike između osoba koje u rođene u istom horoskopskom znaku.

Možete pročitati glavne karakteristike horoskopskih znakova i šta je ono što ih čini posebnim

 • Horoskopski znak Ovan
 • Horoskopski znak Bik
 • Horoskopski znak Blizanac
 • Horoskopski znak Rak
 • Horoskopski znak Lav
 • Horoskopski znak Devica
 • Horoskopski znak Vaga
 • Horoskopski znak Škorpija
 • Horoskopski znak Strelac
 • Horoskopski znak Jarac
 • Horoskopski znak Vodolija
 • Horoskopski znak Ribe
rak horoskopski znak

Rak – najemotivniji horoskopski znak

Osobe rođene u znaku raka važe za emotivno osetljive, instiktivne, kreativne i maštovite. Rakovi su poznati kao lojalni i odani svojim najbližima – porodici i