Planeta Mars unosi strast u horoskop

simbol marsa

Mars planeta je u astrologiji poznata kao planeta akcije, energije i strasti. Smatra se jednom od najvažnijih planeta u natalnoj karti, jer predstavlja naš nagon, ambiciju i želju da sledimo svoje ciljeve. 

U drevnoj astrologiji, Mars je bio povezan sa bogom rata, a za njegov uticaj se kaže da donosi takmičarsku i asertivnu prirodu onima koji su rođeni pod njegovim uticajem. 

U ovom tekstu ćemo istražiti uticaj ove planete na horoskopske znakove, uključujući uticaj Marsa na natalnu kartu pojedinca i značaj retrogradnog Marsa.

planeta Mars

Retrogradni Mars u horoskopu

Retrogradni Mars u astrologiji se dešava kada izgleda da se planeta kreće unazad u svojoj orbiti iz naše perspektive na Zemlji. To se dešava otprilike svake dve godine, a retrogradni period traje otprilike dva meseca. 

Tokom ovog vremena, uticaj planete Mars se može jače osetiti, jer je njegova energija okrenuta ka unutra i može se manifestovati na suptilnije ili nesvesne načine.

U astrologiji se kaže da retrogradne planete predstavljaju oblasti naših života u kojima ćemo možda morati da se vratimo na stare obrasce i nerešena pitanja. 

Kada je retrogradni Mars u pitanju, možda ćemo biti pozvani da ispitamo svoj pristup preduzimanju akcija i ostvarivanju naših ciljeva. Ovo može biti vreme da razmislimo o našim motivacijama i da li su naši postupci u skladu sa našim vrednostima i dugoročnim težnjama.

Tokom retrogradnog perioda Marsa, takođe je važno da vodimo računa o našim nivoima energije i izbegavamo da se previše guramo. 

Retrogradni Mars može biti dobar period da se fokusirate na odmor i podmlađivanje, umesto da pokušavate da forsirate napredak ili zamah unapred.

Planeta Mars u horoskopskim znakovima

Mars planeta ima značajan uticaj na svaki od dvanaest horoskopskih znakova, a njegovo postavljanje u horoskop može pružiti vredan uvid u ličnost pojedinca, temperament i sveukupni pristup životu. 

Pogledajmo bliže kako Mars utiče na svaki od znakova zodijaka.

 • Mars u Ovnu;

Kao vladajuća planeta Ovna, Mars u Ovnu vrši snažan uticaj na one rođene pod ovim znakom. 

Pojedinci Ovnovi su poznati po svojoj smelosti, hrabrosti i žestokoj odlučnosti da uspeju, a sve ove osobine su povezane sa uticajem Marsa. 

Planeta Mars u Ovnu, utiče na pojedince na način da mogu biti brzi na ljutnju i skloni impulsivnim akcijama, ali takođe i da imaju ogromnu količinu energije i nagona koji im mogu pomoći da ostvare svoje ciljeve.

 • Mars u Biku;

Za pojedince rođene pod znakom Bika, planeta Mars može doneti osećaj odlučnosti i upornosti. 

Ove osobe su često uporne u svojim nastojanjima i mogu imati jaku radnu etiku. Međutim, oni takođe mogu biti tvrdoglavi i otporni na promene, što ponekad može da ometa njihov napredak.

 • Mars u Blizancima;

Kada je Mars u Blizancima, pojedinci mogu imati brzu pamet i sposobnost da se prilagode promenljivim okolnostima. 

Često su veoma komunikativni i mogu imati talenat za ubedljiv govor. Međutim, oni takođe mogu biti nemirni i mogu se boriti da ostanu fokusirani na jedan zadatak tokom dužeg perioda.

 • Mars  u Raku;

 Pojedini kojima je Mars u Raku mogu biti veoma emotivni i osetljivi. 

Oni mogu imati snažan osećaj lojalnosti i biti zaštitnički nastrojeni prema onima do kojih im je stalo. Međutim, oni takođe mogu biti skloni promenama raspoloženja i mogu se boriti da oslobode prethodne povrede.

 • Mars u Lavu;

Sa Marsom u Lavu, pojedinci mogu odisati samopouzdanjem i harizmom. 

Često su prirodne vođe i mogu imati snažnu želju za priznanjem i uspehom. Međutim, oni takođe mogu biti skloni aroganciji i mogu se boriti sa kritikama.

 • Mars u Devici; 

Osobe sa Mars planetom u Devici mogu imati veliku pažnju na detalje i želju za redom i organizacijom. 

Trebalo bi da imaju talenat za rešavanje problema i mogu biti pedantni u svom poslu. Međutim, oni takođe mogu biti perfekcionistički i boriti se da svaki mali detalj bude po njihovoj volji.

 • Mars u Vagi; 

Sa Marsom u Vagi, pojedinci mogu imati prirodni talenat za diplomatiju i rešavanje sukoba. 

Možda su vešti u pronalaženju zajedničkog jezika i mogu imati jak osećaj za pravičnost. Međutim, oni takođe mogu biti neodlučni i mogu se boriti da se afirmišu u određenim situacijama.

 • Mars u Škorpiji; 

Pojedinci sa planetom Mars u Škorpiji mogu biti veoma intenzivni i strastveni. 

Možda imaju snažnu želju za moći i kontrolom i mogu biti vešti u otkrivanju skrivenih istina. Međutim, oni takođe mogu biti skloni ljubomori i mogu se boriti sa problemima poverenja.

 • Mars u Strelcu; 

Sa Marsom u Strelcu, pojedinci mogu imati snažnu želju za avanturom i istraživanjem. 

Oni mogu biti veoma optimistični i možda imaju talenat da inspirišu druge. Međutim, oni takođe mogu biti skloni nemiru i mogu se boriti sa posvećenošću.

 • Mars u Jarcu;

Pojedinci sa planetom Mars u Jarcu mogu biti veoma ambiciozni i vođeni jakom voljom. 

Možda imaju jak osećaj za disciplinu i mogu biti vešti u upravljanju resursima. Međutim, oni takođe mogu biti skloni pesimizmu i mogu se boriti sa balansiranjem između posla i ličnog života.

 • Mars u Vodoliji;

Sa Marsom u Vodoliji, pojedinci mogu imati snažnu želju za slobodom i nezavisnošću. 

Oni mogu biti veoma inovativni i mogu imati talenat za razmišljanje van okvira. Međutim, oni takođe mogu biti skloni pobuni i mogu se boriti da se prilagode društvenim normama.

 • Mars u Ribama;

 Pojedinci sa Marsom u Ribama mogu biti veoma intuitivni i osetljivi. 

Oni mogu imati jaku vezu sa duhovnim svetom i mogu biti vešti u empatiji i saosećanju. Međutim, oni takođe mogu biti skloni bekstvu i mogu se boriti sa postavljanjem jasnih granica.

Mars u natalnoj karti

Postavljanje Marsa u natalnu kartu može pružiti vredan uvid u ličnost pojedinca i pristup životu. 

Za Mars se kaže da predstavlja naš unutrašnji nagon i ambiciju, a njegovo postavljanje može ukazati na oblasti u kojima ćemo najverovatnije preduzeti akciju i slediti svoje ciljeve.

Na primer, ako se Mars planeta nalazi u 10. polju karte rođenja, pojedinac može imati jaku želju da uspe u karijeri i može biti veoma ambiciozan u svojim profesionalnim aktivnostima. 

Nasuprot tome, ako je Mars u 4. polju, pojedinac može biti veoma motivisan da stvori stabilno i bezbedno kućno okruženje.

Takođe je važno uzeti u obzir aspekte koje Mars čini drugim planetama u natalnoj karti. Na primer, ako je Mars u izazovnom aspektu (kao što je kvadrat ili opozicija) u odnosu na Saturn, pojedinac se može boriti sa osećanjem blokiranosti ili ograničenja u ostvarivanju svojih ciljeva.

Međutim, ukoliko je Mars planeta u harmoničnom aspektu (kao što je trigon ili sekstil) sa Jupiterom, pojedinac može iskusiti osećaj lakoće i toka u potrazi za uspehom i rastom.

Mars je moćna planeta u astrologiji koja predstavlja naš nagon, ambiciju i želju da sledimo svoje ciljeve. 

Njegovo postavljanje u natalnu kartu može pružiti vredan uvid u ličnost pojedinca i pristup životu, a retrogradni Mars je period za razmišljanje i samoispitivanje. 

Razumevanjem uticaja Marsa u astrologiji, možemo steći dublje razumevanje sebe i našeg potencijala za rast i uspeh.