Mesec – planeta emocija i intuicije

pun mesec

Mesec je nebesko telo koje fascinira ljude hiljadama godina. Tokom istorije su ga posmatrale i obožavale različite kulture, a i danas igra značajnu ulogu u astrologiji. U astrologiji, Mesec se smatra planetom, iako je tehnički prirodni satelit Zemlje. Hajde da istražimo astrološki značaj Meseca!

mlad mesec

Mesec u znaku Zodijaka – značaj meseca u natalnoj karti

U natalnoj karti, položaj Meseca otkriva mnogo o čovekovoj emocionalnoj prirodi, njegovim instinktima i najdubljim potrebama. Znak u kome se Mesec planeta nalazi odražava emocionalni stil osobe, dok kuća u kojoj se nalazi pokazuje oblast života u kojoj su emocionalne potrebe najizraženije.

Na primer, ako neko ima Mesec u Raku, verovatno će biti osetljiv, nežan i empatičan. Možda imaju snažnu potrebu za emocionalnom sigurnošću i mogu biti duboko povezani sa svojom porodicom i domom.

Znak zodijaka u kome se Mesec nalazi u trenutku rođenja osobe može pružiti uvid u njenu emocionalnu prirodu, instinkte i potrebe. Evo kratkog objašnjenja šta može značiti položaj Meseca u svakom horoskopskom znaku:

 • Mesec u Ovnu: Oni sa Mesecom u Ovnu obično imaju intenzivne emocije i snažnu potrebu za nezavisnošću. Mogu biti impulsivni i brzo reagovati na svoja osećanja.
 • Mesec u Biku: Oni sa Mesecom u Biku imaju tendenciju da budu stabilni, strpljivi i praktični kada su u pitanju njihove emocije. Oni cene sigurnost i udobnost i mogu imati jaku vezanost za materijalnu imovinu.
 • Mesec u Blizancima: Oni sa Mesecom Blizanci obično imaju živu i prilagodljivu emocionalnu prirodu. Oni uživaju u intelektualnoj stimulaciji i mogu imati tendenciju da previše razmišljaju o svojim emocijama.
 • Mesec u Raku: Oni sa Mesecom Raka imaju tendenciju da budu veoma osetljivi i nežni. Oni cene emocionalnu sigurnost i mogu imati jaku vezanost za porodicu i dom.
 • Mesec u Lavu: Oni sa Mesecem u Lavu imaju tendenciju da imaju dramatičnu i izražajnu emocionalnu prirodu. Oni uživaju u pažnji i ponekad imaju tendenciju da budu egocentrični.
 • Mesec u Devici: Oni sa Mesecom Devica su skloni da budu analitični i praktični kada su u pitanju njihove emocije. Oni cene red i mogu imati tendenciju da budu kritični prema sebi i drugima.
 • Mesec u Vagi: Oni koji imaju mesec Vaga imaju tendenciju da imaju uravnoteženu i diplomatsku emocionalnu prirodu. Oni cene harmoniju i možda imaju jaku potrebu za društvom.
 • Mesec u Škorpiji: Oni sa Mesecom Škorpije obično imaju intenzivne emocije i snažnu potrebu za privatnošću. Oni cene dubinu i možda imaju tendenciju da se zamere.
 • Mesec u Strelcu: Oni koji imaju Mesec Strelac imaju tendenciju da imaju optimističnu i avanturističku emocionalnu prirodu. Oni cene slobodu i možda imaju tendenciju da izbegavaju emocionalnu vezu.
 • Mesec u Jarcu: Oni sa Mesecom Jarca imaju tendenciju da budu disciplinovani i rezervisani kada su u pitanju njihove emocije. Oni vrednuju dostignuća i možda imaju tendenciju da budu emocionalno zaštićeni.
 • Mesec u Vodoliji: Oni sa Mesecom Vodolije imaju tendenciju da imaju odvojenu i nezavisnu emocionalnu prirodu. Oni cene individualnost i mogu imati tendenciju da izbegavaju emocionalnu ranjivost.
 • Mesec u Ribama: Oni sa Mesecom u Ribama imaju tendenciju da imaju osetljivu i maštovitu emocionalnu prirodu. Oni cene saosećanje i mogu imati tendenciju da na njih lako utiču drugi.

Važno je zapamtiti da je mesečev znak osobe samo jedan deo slagalice kada je u pitanju njihova natalna karta. Drugi faktori, kao što su znak u kom se nalaze Sunce, Venera, podznak, kao i položaj ostalih planeta u njihovoj natalnoj karti, takođe mogu imati značajan uticaj na njihovu ličnost i životni put.

Šta znači mesec u horoskopu?

Pitate se šta označava mesec u horoskopu?

U astrologiji, Mesec je povezan sa emocijama, intuicijom, podsvesnim umom i majčinstvom. Predstavlja unutrašnji svet čoveka, njegove najdublje želje, strahove i emocionalne potrebe. Mesec je takođe povezan sa ženama i upravlja ženskim menstrualnim ciklusom i porođajem.

12 kuća i mesec u astrologiji

Položaj Meseca u određenoj kući u natalnoj karti neke osobe može otkriti važne informacije o njenim emocionalnim potrebama, navikama i ponašanju u toj oblasti života. Evo kratkog objašnjenja kako se položaj Meseca u svakoj od dvanaest kuća može manifestovati:.

 • 1. kuća: Mesec u prvoj kući predstavlja snažnu emocionalnu prirodu, pri čemu osećanja osobe često utiču na njen izgled i ponašanje. Ove osobe imaju duboku potrebu za emocionalnom sigurnošću i možda neguju druge.
 • 2. kuća: Mesec u drugoj kući ukazuje na snažnu emocionalnu vezanost za materijalnu imovinu i finansijsku sigurnost. Često imaju snažan osećaj sopstvene vrednosti vezan za svoju imovinu.
 • 3. kuća: Mesec u trećoj kući može ukazivati na osobu koja je emocionalno povezana sa komunikacijom, učenjem i intelektualnim aktivnostima. Ima potrebu da se emocionalno izrazi pisanjem, govorom ili podučavanjem.
 • 4. kuća: Mesec u četvrtoj kući predstavlja snažnu emocionalnu vezanost za dom i porodicu. Nežni su prema članovima porodice i imaju duboku potrebu za emocionalnom sigurnošću u svom kućnom okruženju.
 • 5. kuća: Mesec u petoj kući ukazuje na snažnu emocionalnu vezanost za kreativno izražavanje i zadovoljstvo. Oni mogu tražiti emocionalno ispunjenje kroz romantične veze i mogu imati jaku vezu sa decom.
 • 6. kuća: Mesec u šestoj kući predstavlja snažnu emocionalnu vezanost za rutinu, posao i službu. Prijatni su prema svojim kolegama i emocijalno ih ispunjava kada pomažu drugima.
 • 7. kuća: Mesec u sedmoj kući ukazuje na snažnu emocionalnu vezanost za partnerstva i veze. Imaju duboku potrebu za emocionalnom sigurnošću u svojim romantičnim vezama i potrebu da neguju i razmaze svoje partnere.
 • 8. kuća: Mesec u osmoj kući predstavlja snažnu emocionalnu vezu sa transformacijom, smrću i ponovnim rođenjem. Oni mogu imati duboku emocionalnu vezu sa okultnim ili duhovnim praksama.
 • 9. kuća: Mesec u devetoj kući ukazuje na snažnu emocionalnu vezanost za putovanja, visoko obrazovanje i filozofiju. Oni mogu tražiti emocionalno ispunjenje kroz duhovne potrage i možda neguju druge koji dele njihova verovanja.
 • 10. kuća: Mesec u desetoj kući predstavlja snažnu emocionalnu vezanost za karijeru i javnu sliku. Poistovećuju se sa svojim poslom.
 • 11. kuća: Mesec u jedanaestoj kući ukazuje na snažnu emocionalnu vezanost za društvene uzroke, grupe i prijateljstva. Imaju često široku mrežu prijatelja
 • 12. Kuća: Mesec u dvanaestoj kući predstavlja snažnu emocionalnu vezu sa duhovnošću, snovima i podsvesti. Imaju duboku potrebu za emocionalnom sigurnošću u svom privatnom životu, ali i razumevanjem svoje duhovnosti.

Planeta mesec i njegove faze

Mesečeve faze takođe imaju veliki astrološki značaj. Mlad Mesec predstavlja nove početke i preporod. Pun Mesec, kada je Mesec potpuno osvetljen, povezan je sa pojačanim emocijama i kulminacijom događaja. Rastući Mesec, kada Mesec raste u osvetljenju, vreme je ispoljavanja i rasta, dok je Mesec u opadanju, kada se Mesec smanjuje u osvetljenosti, vreme oslobađanja i otpuštanja.

Odnosi Meseca sa drugim planetama

Odnos Meseca sa drugim planetama u natalnoj karti takođe može otkriti mnogo o čovekovom emocionalnom životu. Kada je Mesec u izazovnom aspektu sa drugom planetom, kao što je kvadrat ili opozicija, osoba se može boriti sa emocionalnom neravnotežom ili sukobima. Međutim, kada je Mesec u harmoničnom aspektu, kao što je trigon ili sekstil, osoba će možda lakše izraziti svoje emocije i povezati se sa drugima na emocionalnom nivou.

Kao što vidite, mesec predstavlja naše emocionalne živote, naše instinkte i naš podsvesni um. Njegove faze i odnosi sa drugim planetama mogu nam dati uvid u naše emocionalne potrebe i tendencije.

Mesec je podsetnik da se astrologija ne bavi samo vidljivim planetama u našem solarnom sistemu već i misterijama univerzuma koje nas i dalje fasciniraju i intrigiraju, a na sajtu Astrologis možete čitati o njima i produbiti svoje znanje!