Neptun – planeta snova i prevare

neptun

Neptun planeta je jedna od spoljašnjih planeta u astrologiji povezanih sa smenama generacija, društvenim promenama i transformacionim iskustvima, a poznata je kao planeta snova, iluzija i duhovnosti

Predstavlja kvalitete mašte, intuicije i psihičkih sposobnosti, kao i bekstvo, konfuziju i prevaru. Dok u astrološkoj karti rođenja, položaj Neptuna može otkriti mnogo o odnosu pojedinca prema duhovnosti, kreativnosti i emocionalnom izražavanju.

Evo detaljnijeg pogleda u nastavku šta Neptun i retrogradni Neptun u horoskopu donose, kao i kako postavljanje ove planete u natalnoj karti može uticati na vaš život!

natalna karta

Retrogradni Neptun u astrologiji

U astrologiji, kada je retrogradni Neptun, izgleda kao da se kreće unazad na nebu iz perspektive na Zemlji. 

Retrogradni Neptun u horoskopu može imati značajan uticaj na ličnost pojedinca, posebno u oblastima duhovnosti, kreativnosti i emocionalnog izražavanja.

Jedan od ključnih aspekata retrogradnog Neptuna u astrologiji jeste sposobnost da izazove introspektivnu i internalizovanu energiju u duhovnosti i kreativnom izražavanju pojedinca. 

Ovo može dovesti do pojačane intuicije i dublje veze sa podsvesnim umom, ali takođe može stvoriti konfuziju ili sumnju u sebe kada je reč o ekspresiji ovih energija spolja.

Nakon toga, retrogradni Neptun u astrologiji takođe može doneti sklonost ka bekstvu i fascinaciju fantazijom i iluzijama, što se može manifestovati kao želja za povlačenjem od stvarnosti ili tendencija idealizacije situacija i ljudi, a upravo to dovodi do razočaranja.

Pritom, Neptun planeta povećana osetljivost i empatija. Zbog čega će pojedinci imati snažnu želju da  pomognu drugima ili duboke veze sa duhovnim i mističnim iskustvima.

Uprkos prednostima pojačane intuicije i osetljivosti, retrogradni Neptun takođe može stvoriti izazove u izražavanju kreativnosti i emocija. Ovo može biti zbog osećaja nesigurnosti, sumnje ili konfuzije oko toga kako izraziti ove energije na način koji deluje autentično i smisleno.

Neptun planeta u horoskopskim znacima

Neptun ostaje u svakom horoskopskom znaku oko četrnaest godina, tako da ima generacijski uticaj na svaki znak. Najveću količinu vremena provodi u Ribama, svom vladajućem znaku, gde se smatra da je najviše kod kuće

Evo u nastavku kratkog pregleda šta Neptun planeta donosi svakom horoskopskom znaku.

 • Neptun u Ovnu donosi pripadnicima snažan osećaj duhovnog traganja i intuicije, kao i tendenciju borbe sa asertivnošću i preduzimanjem akcija, jer Neptunova energija može biti donekle pasivna.
 • Neptun u Biku kada se nađe, njegova energija donosi kreativnost i inspiraciju, posebno u oblastima umetnosti i muzike. Međutim, pojedinci sa ovim položajem planete Neptun se potencijalno mogu boriti sa materijalizmom i praktičnošću života.
 • Neptun u Blizancima poboljšava intuiciju i maštu, olakšavajući pojedincima da razmišljaju van okvira i smišljaju nove ideje. Mada to može stvoriti i izazove u komunikaciji i jasnoći, jer energija Blizanaca može biti raspršena.
 • Neptun u Raku izaziva kod pojedinaca snažnu emocionalnu dubinu i empatičnu prirodu. Međutim, oni se takođe mogu boriti sa postavljanjem granica i emocionalnom zaštitom.
 • Neptun u Lavu povećava kreativnu i umetničku sposobnost, ali dodatno može stvoriti izazove u samoizražavanju i egu. Pojedinci sa ovim položajem mogu se boriti sa balansiranjem svojih želja sa potrebama drugih.
 • Neptun u Devici poboljšava intuiciju i osetljivost, posebno u oblastima zdravlja i dobrobiti. Međutim, pojedinci sa ovim položajem takođe mogu da se bore sa perfekcionizmom i praktičnošću.
 • Neptun u Vagi, pojedinci mogu imati snažan kreativni senzibilitet i uvažavanje lepote. Međutim, zbog planete Neptun oni se takođe mogu suočiti sa neodlučnošću i suzavisnošću u odnosima.
 • Neptun u Škorpiji intenzivira intuiciju i duhovnu dubinu, olakšavajući pripadnicima da uđu u nevidljive oblasti unutar sebe i okruženja. Mada, to može stvoriti izazove u kontroli i opsesiji.
 • Neptun u Strelcu, Neptun planeta donosi snažan osećaj kreativnosti i inspiracije, posebno u oblastima putovanja i filozofije, ali pojedinci sa ovim položajem takođe mogu da se bore sa impulsivnošću i neodgovornošću.
 • Neptun u Jarcu kada se nađe ima sposobnost da u pojedincima izazove pojačan osećaj duhovnosti i osetljivosti, posebno u oblastima karijere i statusa. Nažalost, oni se takođe mogu boriti sa rigidnošću i materijalizmom u tom periodu.
 • Neptun u Vodoliji pojačava kreativnost i inspiraciju, posebno u oblastima inovacija i društvenih promena. Međutim, pojedinci sa ovim položajem se mogu boriti sa odvojenošću i nepredvidljivošću.
 • Neptun u Ribama ima najači uticaj i samim tim se najviše oseća, razlog za to je, kako smo već pomenuli, to što Planeta Neptun vlada Ribama. Ovaj položaj poboljšava intuiciju, duhovnu dubinu i umetničke sposobnosti. Sa druge strane, Neptun u Ribama izaziva potrebu za borbom sa bekstvom i konfuzijom.

Planeta Neptun u natalnoj karti

U natalnoj karti, Neptunovo mesto može otkriti mnogo o odnosu pojedinca prema duhovnosti, kreativnosti i emocionalnom izražavanju.

Kuća u kojoj se nalazi Neptun planeta ukazuje na oblast života u kojoj će pojedinac najverovatnije doživeti duhovni rast, umetničku inspiraciju i emocionalnu dubinu

Na primer, Neptun u 10. kući može ukazivati na karijeru u umetnosti ili snažnu želju da se izvrši značajan uticaj na svet.

Zatim Neptun planeta u 12. kući može ukazivati na duboku povezanost sa kolektivnim nesvesnim, dok Neptun u 7. kući ističe snažnu potrebu za romantičnim ili kreativnim partnerstvima.

Dodatno, Neptunovi aspekti prema drugim planetama u natalnoj karti mogu otkriti kako se njegova energija izražava i kako utiče na druge oblasti života.

Primera radi, izazovni aspekt između planeta Neptun i Saturn može ukazivati na borbu između duhovnosti i praktičnosti, dok harmoničan aspekt između Neptuna i Venere ističe snažan kreativni i romantični senzibilitet.

Kada je Neptun planeta naročito istaknuta u natalnoj karti, pojedinci mogu imati povećanu osetljivost na svoju okolinu i mogu biti veoma intuitivni.

Sve u svemu, Neptun planeta u natalnoj karti može doneti i pozitivnu i izazovnu energiju, u zavisnosti od toga kako je izražen i kako je u interakciji sa drugim planetama u karti. 

Recimo, ukoliko je planeta  Neptun u nepovoljnom položaju i sa izazovnim aspektima pojedinci se mogu boriti sa zavisnošću ili drugim oblicima samodestruktivnog ponašanja.

Sa druge strane, pojedinci sa jakim položajem Neptuna mogu biti privučeni kreativnim ili duhovnim karijerama, kao što su muzika, poezija, film ili duhovnost. 

Razumevanje Neptunovog uticaja može pomoći pojedincima da pronađu načine da se snađu u svim izazovima ili preprekama koje se mogu pojaviti, a u nekim slučajevima su neizbežne.