Oniks – kamen nesvakidašnje lepote i misterioznosti

kugla od oniksa

Oniks je prelep i misteriozan poludragi kamen koji se vekovima koristi u izradi nakita, kao i u duhovnim praksama. Svojom dubokom crnom bojom i jedinstvenim izgledom, zaokupio je maštu ljudi širom sveta. Astrologis je za vas istražio značenje oniksa, njegovu istoriju i vezu sa astrologijom!

nakit od oniksa i hematita

Oniks kamen – značenje

Kamen oniks je vrsta kalcedona, koji je mineral u porodici kvarca. Poznat je po upadljivoj crnoj boji, mada se u prirodi može pronaći i tigrasti, beli oniks, kamen u nijansama žute i smeđe, kao i sivi!

Ipak, crna vrsta oniksa je najpopularnija i često se koristi u nakitu.

Reč „oniks“ potiče od grčke reči „onuk“, što znači „kandža“ ili „nokat“. To je zato što se verovalo da je oniks nastao od noktiju boginje Venere, koji su pali u reku Ind i pretvoreni u kamen.

U drevnim vremenima verovalo se da oniks ima zaštitna svojstva i često se nosio kao amajlija ili talisman. Smatralo se da je u stanju da odagna zle duhove i donese sreću onome ko ga nosi. Takođe se verovalo da pomaže u pitanjima vezanim za tugu i gubitak, kao i da pruža snagu i podršku u teškim vremenima.

Crni oniks – istorija misterioznog dragulja

Crni oniks ima bogatu i fascinantnu istoriju koja se proteže hiljadama godina. Koristile su ga civilizacije širom sveta, od starih Grka i Rimljana do Indijanaca, Maja i Asteka.

U starom Rimu, oniks se često koristio za stvaranje prelepih kameja i reljefnih zapisa. To su bile složene rezbarije koje su korišćene za ukrašavanje nakita i drugih predmeta. Oniks je takođe korišćen za pravljenje statua i drugih ukrasnih predmeta.

Stari Grci su verovali da oniks ima moć da učini svog nosioca nevidljivim. Takođe su verovali da može pomoći kod problema u vezi sa digestivnim sistemom i može poboljšati vid.

U srednjem veku se verovalo da oniks ima moć da odagna uroke. Takođe se verovalo da pomaže kod problema u vezi sa jetrom i bubrezima.

Oniks u astrologiji

Oniks je dugo povezivan sa astrologijom i veruje se da ima specifična svojstva zasnovana na horoskopskom znaku sa kojim je povezan.

Evo horoskopskih znakova koji se često povezuju sa oniksom i osobina za koje se veruje da imaju svaki horoskopski znak:

  • Lav – Za oniks se kaže da pomaže u rešavanju problema vezanih za samokontrolu i veruje se da pruža snagu i podršku u vreme stresa.
  • Jarac – Veruje se da oniks obezbeđuje stabilnost i pomaže u pitanjima vezanim za uzemljenje i fokus.
  • Škorpija – Za oniks se kaže da pomaže u pitanjima vezanim za emocionalnu ravnotežu i može pružiti snagu i podršku u vremenima transformacije.
  • Strelac – Veruje se da oniks pruža zaštitu i pomaže u pitanjima vezanim za samopouzdanje i hrabrost.

Razumevanjem značenja oniksa i njegove veze sa vašim znakom Zodijaka, možete da unesete ovaj moćni kamen u svoj život na smislene i delotvorne načine!

Kako koristiti oniks u duhovnim praksama?

Pored svoje veze sa astrologijom, oniks je takođe često povezan sa korenskom čakrom. Korenska čakra se nalazi u dnu kičme i povezana je sa pitanjima vezanim za uzemljenje i stabilnost. Veruje se da oniks pomaže u balansiranju ove čakre i pruža podršku za probleme u vezi sa strahom i anksioznošću.

Ako ste zainteresovani da koristite oniks u svojim duhovnim i praksama izlečenja, postoji mnogo načina da to učinite. Evo nekoliko ideja:

  • Nosite nakit od oniksa – Oniks se često koristi u nakitu, tako da nošenje komada nakita od oniksa može biti jednostavan način da ugradite njegove osobine u svoj svakodnevni život.
  • Nosite talisman od oniksa – Ako ne želite da nosite nakit, možete nositi talisman od oniksa u džepu ili torbici.
  • Meditirajte sa oniksom – Možete držati komadić oniksa u ruci dok meditirate, fokusirajući se na svojstva kamena i omogućavajući mu da pruži podršku i snagu.
  • Čuvajte oniks u svom domu – Možete postaviti oniks kamenje oko svog doma, posebno u oblastima koje su povezane sa korenskom čakrom, kako biste pomogli u unapređenju uzemljenja i stabilnosti.
  • Koristite oniks tokom energetskog lečenja – Oniks se može koristiti u praksama energetskog lečenja, kao što je Reiki, da bi pomogao u ravnoteži korenske čakre i pružio podršku za emocionalne i mentalne probleme.

Kao što vidite, fascinantan poludragi kamen oniks ima bogatu istoriju i razna duhovna i lekovita svojstva. Bilo da ste zainteresovani da ga koristite u svojim duhovnim praksama ili jednostavno cenite njegovu lepotu, oniks je moćan kamen koji vam može pružiti podršku i snagu u teškim vremenima!

Saznajte kakva značenja krije i ostalo poludrago kamenje samo na Astrlogisu!