Lilit u horoskopu – otkrivanje tamne strane ženstvenosti

znak lilita

Lilit je u astrologiji hipotetička tačka u svemiru koja predstavlja tamnu stranu ženstvenosti, često povezana sa seksualnošću, moći i primarnim instinktima. Ova tačka nije fizička planeta ili nebesko telo, već matematički proračun zasnovan na orbiti Meseca oko Zemlje.

Šta je Lilit u horoskopu?

Astrologija je složen sistem simbolike i tumačenja koji nudi uvid u naše ličnosti, odnose i životni put. Jedan od najintrigantnijih koncepata u astrologiji je Lilit, hipotetička tačka u svemiru koja predstavlja tamnu stranu ženstvenosti.

U ovom članku ćemo istražiti poreklo Lilit, različite Lilit tačke koje se koriste u astrologiji i kako odrediti svoj znak Lilit. Takođe ćemo ispitati značenje Lilit za svaki horoskopski znak i kako iskoristiti ovu moćnu energiju za lični rast i transformaciju.

Kako izračunati Lilit u horoskopu?

Da biste odredili svoj znak Lilit, moraćete da znate datum rođenja, vreme i lokaciju.  Kada odredite svoju Lilit tačku, možete istražiti značenje Lilit za vaš horoskopski znak.

Lilit za svaki horoskopski znak

 • Ovan: Crni Mesec Lilit u Ovnu predstavlja snažan nagon za seksualnim izražavanjem i želju za moći i kontrolom u odnosima. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na vatreni, nezavisni duh sa spremnošću da rizikuje i prkosi konvencijama.
 • Bik: Crni Mesec Lilit u Biku predstavlja senzualni i zemljani izraz Lilit energije, sa fokusom na zadovoljstvo i senzualnost. Ovaj položaj Lilit može ukazivati na snažnu povezanost sa prirodom i telom, kao i na tvrdoglavost i odlučnost da se sledi ono što želi.
 • Blizanci: Crni Mesec Lilit u Blizancima predstavlja visoko intelektualni i komunikativan izraz Lilit energije, sa fokusom na radoznalost i istraživanje. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na dar za jezik i spremnost da izazove konvencionalno razmišljanje.
 • Rak: Crni Mesec Lilit u Raku predstavlja duboku vezu sa emocionalnim i intuitivnim carstvima, sa snažnom željom za emocionalnom sigurnošću i negovanjem. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na osetljivu, brižnu prirodu i potencijal za moćne psihičke sposobnosti.
 • Lav: Crni mesec Lilit u Lavu predstavlja želju za priznanjem, pažnjom i kreativnim izražavanjem. Ovaj Lilit plasman može ukazivati na dramatičnu, harizmatičnu prirodu sa jakim osećajem sebe i sklonošću ka samopromociji.
 • Devica: Crni Mesec Lilit u Devici predstavlja potrebu za savršenstvom i želju da bude na usluzi drugima. Ovaj Lilit plasman može ukazivati na jaku radnu etiku i pažnju na detalje, kao i na sklonost ka samokritici i strah od ranjivosti.
 • Vaga: Crni Mesec Lilit u Vagi predstavlja želju za ravnotežom, harmonijom i partnerstvom. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na prirodnu sposobnost sagledavanja obe strane problema i duboku želju za vezom i intimnošću.
 • Škorpija: Crni mesec Lilit u znaku Škorpije predstavlja dubok, intenzivan i transformativan izraz Lilit energije, sa fokusom na moć, seksualnost i skrivena područja. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na duboku dubinu emocija i spremnost da se istraži tabu i zabranjeno.
 • Strelac: Crni Mesec Lilit u Strelcu predstavlja želju za slobodom, istraživanjem i avanturom. Ovaj Lilit položaj može ukazivati na ljubav prema putovanjima, strast za učenjem i filozofijom i spremnost da se ospori tradicionalna verovanja.
 • Jarac: Crni Mesec Lilit u Jarcu predstavlja snažnu želju za postignućem, priznanjem i materijalnim uspehom. Ovaj položaj Lilit može ukazivati na praktičnu, ambicioznu prirodu sa snažnom radnom etikom i željom za autoritetom i kontrolom.
 • Vodolija: Crni mesec Lilit u Vodoliji predstavlja želju za slobodom, inovacijama i društvenim promenama. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na vizionarsku, nekonvencionalnu prirodu sa darom za pronalazak i spremnost da izazove društvene norme.
 • Ribe: Crni Mesec Lilit u Ribama predstavlja duboku vezu sa duhovnim carstvom i želju za transcendencijom. Ovo postavljanje Lilit može ukazivati na visoko intuitivnu, empatičnu prirodu sa darom za lečenje i sklonost ka bekstvu i zavisnosti.

devojka sa cvećem u kosi

Poreklo Lilit

Lilit ima svoje korene u drevnoj vavilonskoj mitologiji, gde je bila poznata kao Lilitu, boginja demona koja je plenila muškarce. U hebrejskoj mitologiji, Lilit je bila prva Adamova žena, stvorena od iste gline kao i on, a samim tim i njemu jednaka.

Međutim, Lilit je odbila da se potčini Adamovom autoritetu i napustila je Rajski vrt da bi živela kao nezavisno biće. Bila je demonizovana od strane patrijarhalnih religija i postala je simbol opasnih i nekontrolisanih aspekata ženstvenosti.

Lilit u astrologiji i tri tačke 

U astrologiji postoje tri različite Lilit tačke koje se obično koriste: Crni mesec Lilit, Srednja Lilit i Prava Lilit.

 • Crni Mesec Lilit je najčešće korišćena Lilit tačka u modernoj astrologiji. Izračunava se na osnovu mesečeve orbite oko Zemlje i predstavlja mesečev apogej, odnosno najudaljeniju tačku od Zemlje.
 • Srednja Lilit, takođe poznata kao Oscilirajuća Lilit ili Prosečna Lilit, izračunava se na osnovu prosečne udaljenosti između Meseca i Zemlje. Ova tačka se ređe koristi od Crni Mesec Lilit, ali se i dalje smatra značajnom u nekim astrološkim tradicijama.
 • Prava Lilit, takođe poznata kao Pravi Crni Mesec ili Valdemat Lilit, izračunava se na osnovu pravog položaja Meseca na nebu, uzimajući u obzir gravitaciono privlačenje drugih nebeskih tela. Ova tačka je najtačnija, ali i najkomplikovanija za izračunavanje. Za to je potreban specijalizovani softver ili astrolog sa ekspertizom Lilit proračuna.

Razumevanje vašeg Lilit znaka može vam pomoći da iskoristite snagu energije Lilit za lični rast i transformaciju. Dok se Lilit često povezuje sa tamom i negativnošću, važno je zapamtiti da ova energija takođe može biti izvor snage, kreativnosti i oslobođenja.

Prihvatajući svoj znak Lilit i istražujući njegovu stranu u senci, možete iskoristiti svoje najdublje želje i strahove, suočiti se sa svojim ograničavajućim verovanjima i ponašanjima i osloboditi svoj pravi potencijal.

Kao što vidite, Lilit je fascinantan i složen koncept u astrologiji koji nudi uvid u mračnije aspekte ženstvenosti i ljudske psihe. Razumevanjem vašeg Lilit znaka i iskorištavanjem njegove energije, možete istražititi svoje najdublje želje i strahove, suočiti se sa svojim ograničavajućim uverenjima i ponašanjima i osloboditi svoj pravi potencijal.

Pratite Astrologis i saznajte sve o planetama, njihovom položaju i tumačenju u natalnoj karti!