Safir kamen – svojstva kristala kraljevsko plave boje

prsten sa safirom

Safir kamen je jedan od najpopularnijih dragih kamenja na svetu, poznat po svojim živopisnim plavim nijansama i izuzetnoj izdržljivosti. 

Nastaju kao oblik minerala korunda, a njihova boja je uzrokovana prisustvom elemenata u tragovima, kao što su gvožđe i titan. 

Ovaj simbol mudrosti, kraljevstva i lojalnosti je tražen već vekovima, a videćete u nastavku teksta koja je to poznata osoba imala safir na vereničkom prstenu, zatim svojstva safir kamena i  zanimljive činjenice o safirima uključujući i konekciju koju ima sa horoskopom.

safir

Safir kamen – poreklo i svojstva

Safiri se kopaju hiljadama godina, a najstariji poznati rudnici safira se nalaze na Šri Lanki. Međutim, oni se takođe mogu naći i u drugim zemljama širom sveta, uključujući Australiju, Madagaskar, Tajland i Sjedinjene Države. 

Mada najcenjeniji safiri dolaze iz Kašmira, regiona koji se nalazi na Himalajima, poznat po proizvodnji safira bogate, baršunasto plave nijanse. Iako su najvredniji safiri intenzivno plave boje, mogu biti i u nizu drugih boja, uključujući ružičastu, žutu, zelenu i ljubičastu.

Ove različite boje su uzrokovane varijacijama u elementima u tragovima prisutnim u mineralu. Na primer, ružičasti safiri sadrže tragove hroma, dok žuti safiri sadrže tragove gvožđa.

Safiri su vrsta minerala poznata kao korund, koji je jedan od najtvrđih minerala na Zemlji. Ovo čini safire izuzetno izdržljivim i otpornim na ogrebotine, sa tvrdoćom od 9 po Mohsovoj skali. 

Pored svoje izdržljivosti, safiri su takođe poznati po svojoj izuzetnoj jasnoći, sa malo inkluzija ili mrlja.

Konekcija između horoskopa i safira

U astrologiji, safiri se povezuju sa planetom Saturnom, koja je poznata po jakoj i stabilnoj energiji, jer se upravo za safire kaže da donose stabilnost i ravnotežu nosiocu, pomažući mu da ostane prizemljen i fokusiran. 

Saturn sa obzirom da vlada Devicom, čini safir idealnim izborom dragog kamena za taj znak.

Device su poznate po svojoj praktičnosti, pažnji na detalje i analitičkom razmišljanju. Obično su vredni, pouzdani i odgovorni, i imaju snažnu želju za redom i organizacijom u čemu će im pomoći plavi safir kamen.

Takođe se veruje da promovišu mudrost, istinu i integritet, što ih čini popularnim izborom za one koji žele da unaprede svoju duhovnu svest.

Safiri su takođe povezani sa horoskopskim znakom Bika, kojim vlada planeta Venera. 

Bikovi su poznati po svojoj ljubavi prema lepoti, luksuzu i materijalnim stvarima, a safiri savršeno odgovaraju ovom znaku, jer se veruje da poboljšavaju prirodne kvalitete Bikova, kao što su njihova odanost, upornost i odlučnost.

Dodatno u nekim kulturama safir dragi kamen povezuju sa horoskopskim znakovima Vage i Ribe! Razlog za to jeste sposobnost safira u nametanju harmonije, fokusa, duhovnog rasta i jačanju intuicije.

Treba imati na umu da je safir dragoceni dragi kamen koji je bio povezan sa različitim moćima i verovanjima kroz istoriju i različite kulture, a veruje se da safir nudi zaštitu od negativne energije, zlih duhova i štete, kao i da poboljšava mentalnu jasnoću, intuiciju i mudrost zbog čega se često povezuje sa čakrom trećeg oka.

Zbog mišljenja da safiri štite nosioca od povreda često su ih nosili drevni ratnici kao vid zaštite.

Dodatno za safir kamen se kaže da ima lekovita svojstva, posebno u vezi sa grlom, štitnom žlezdom i drugim delovima tela povezanim sa komunikacijom.

Zanimljive činjenice o safirima 

Safiri su korišćeni u nakitu hiljadama godina, a neki od najstarijih poznatih primera datiraju još iz antičke Grčke i Rima.

Često se povezuju sa ljubavlju i vernošću, a veruje se da pomaže u komunikaciji i razumevanju u odnosima, zbog čega se često može videti na vereničkom prstenju. 

Na primer, čuveni verenički prsten princeze Dajane ima 12-karatni ovalni plavi cejlonski safir kamen okružen dijamantima, a sada ga nosi vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton.

Takođe su, od poznatijih ličnosti, Penelope Kruz i Viktorija Bekam dobile prsten sa safirom od svojih partnera.

Najveći pronađen safir do sada je bio težak 135 funti i otkriven je u Šri Lanki, dok je najskuplji safir ikad prodat bio je fensi intenzivno plavi safir od 62,02 karata, prodat na aukciji za preko 2,5 miliona dolara. Naravno kako smo već pomenuli dolaze u nizu boja, ali najvredniji safiri su oni bogate, baršunasto plave nijanse što se vidi i u ovom slučaju.

Cena je ipak prava sitnica za dragi kamen kao što je safir, poznat po lepoti i izdržljivosti, i cenjen vekovima.