Indijski horoskop – vedski horoskop

indijske figure

Indijski horoskop, poznat i kao vedski horoskop ili đjotiš, je tradicionalni sistem astrologije koji potiče iz drevne Indije

Zasniva se na verovanju da položaji nebeskih tela u trenutku rođenja čoveka mogu otkriti važne informacije o njegovom karakteru, životnim događajima i budućnosti.

Prema načinu računanja vedski horoskop je sličan podznaku, ali tumačenje indijskog horoskopa može identifikovati negativne uticaje u životu, kao i predložiti lekove za njihovo balansiranje! Navešćemo u nastavku važne informacije za razumevanje i korišćenje indijskog horoskopa. 

projekcija zodijačkih znakova

Indijski horoskop – poreklo i sistem

Indijski horoskop ima svoje korene u Vedama, drevnim svetim tekstovima Indije. Vede su napisane na sanskritu i sadrže znanje o duhovnom i materijalnom svetu, a kaže se da su izvor svih indijskih znanja, uključujući astrologiju.

Horoskop je zasnovan na konceptu 12 horoskopskih znakova i devet planeta. Devet planeta u indijskom horoskopu su Sunce, Mesec, Mars, Merkur, Jupiter, Venera, Saturn, Rahu i Ketu.

Međutim Rahu i Ketu se ne smatraju planetama, već planetama u senci ili lunarnim čvorovima. To su matematičke tačke na nebu koje predstavljaju tačke preseka puteva Sunca i Meseca, a veruje se da imaju snažan uticaj na život osobe.

Znaci zodijaka su isti kao i zapadni horoskopski znaci, ali vedska astrologija stavlja veći naglasak na mesečev znak, što je položaj meseca u vreme rođenja osobe. 

Vedski horoskop je zasnovan na ideji da na život svake osobe utiče položaj planeta i zvezda u vreme njihovog rođenja. Veruje se da položaj planeta u trenutku rođenja čoveka određuje njegove osobine ličnosti, snage, slabosti i tok njihovog života. 

Indijski horoskop je takođe zasnovan na konceptu daša, koje su negativni uticaji koji mogu uticati na život osobe. Tri daše su Vata, Pitta i Kapha. Veruje se da su doše pod uticajem položaja planeta i da mogu izazvati neravnotežu u životu osobe. 

Kako se računa vedski horoskop?

Da biste odredili svoj astrološki znak u indijskom horoskopu, morate znati datum, vreme i lokaciju rođenja. 

Za razliku od zapadne astrologije koja se fokusira na položaj sunca, indijski horoskop stavlja veći naglasak na mesečev znak, koji je određen položajem meseca u trenutku vašeg rođenja za koji se smatra da više ukazuje na vašu emocionalnu i psihološku prirodu.

Da biste odredili svoj mesečev znak, možete koristiti onlajn kalkulator ili se konsultovati sa profesionalnim astrologom. Astrolog će koristiti datum, vreme i lokaciju vašeg rođenja da kreira vašu natalnu kartu ili kundali, koji će otkriti vaš mesečev znak, kao i položaje devet planeta u različitim kućama vaše karte.

Kada saznate svoj mesečev znak, možete saznati više o karakteristikama, prednostima i slabostima povezanim sa tim znakom. Takođe đotiš natalna karta vam može pomoći da biste stekli uvid u različite oblasti svog života, kao što su karijera, odnosi i finansije.

Za indijski horoskop natalna karta, poznata i kao karta rođenja ili kundali, se kreira koristeći datum, vreme i lokaciju rođenja osobe, a sastoji se od 12 kuća i položaja devet planeta u tim kućama. Svaka kuća predstavlja različitu oblast života, kao što su karijera, odnosi, zdravlje i finansije. 

Položaj planeta u kućama može otkriti važne informacije o životu osobe, uključujući njene snage, slabosti, mogućnosti i izazove.

Đotiš horoskop karakteristike znakova

Navešćemo 12 horoskopskih znakova u indijskom horoskopu, zajedno sa njihovim odgovarajućim vladajućim planetama i osnovnim odrednicama.

 • Ovan (Mesh) – vlada Mars 

Oni koji su rođeni pod Ovnom imaju snažnu volju, entuzijazam i liderske kvalitete. 

Ponekad mogu biti impulsivni i nestrpljivi, ali su takođe hrabri, samouvereni i samopouzdani.

 • Bik (Vrishabha) – vlada Venera

Bikovi su prepoznatljivi po svojoj ljubavi prema lepoti, udobnosti i materijalnim stvarima. 

Često su tvrdoglavi, ali i strpljivi, pouzdani i praktični. Oni cene stabilnost i sigurnost u životu.

 • Blizanci (Mithuna) – vlada Merkur

Blizanci su poznati po svojoj brzoj pameti, prilagodljivosti i komunikacijskim veštinama. Radoznali su i vole da uče nove stvari. Takođe ponekad mogu biti neodlučni i nedosledni.

 • Rak (Karka) – vlada Mesec

Oni koji su rođeni pod Rakom se izdvajaju po osetljivosti, intuiciji i emocionalnoj dubini. Oni neguju i štite one do kojih im je stalo. Mogu biti neraspoloženi i lako povređeni kritikom.

 • Lav (Simha) – vlada Sunce

 Lavovi su poznati po svom samopouzdanju, harizmu i kreativnosti. Oni vole pažnju i reflektore. Oni takođe mogu ponekad biti ponosni i arogantni.

 • Devica (Kanja) – vlada Merkur

Device se izdvajaju po svojoj analitičkoj, orijentisanoj na detalje i perfekcionističkoj prirodi. Oni su vredni i praktični, ali takođe mogu biti kritični i osuđivati sebe i druge.

 • Vaga (Tula) – vlada Venera

Vage su prepoznatljive po svom šarmu, diplomatiji i ljubavi prema lepoti i ravnoteži. Često su neodlučni i mogu imati problema pri donošenju izbora. Oni cene harmoniju i mir u odnosima.

 • Škorpija (Vrishchika) – vlada Mars

Škorpije su poznate po svom intenzitetu, strasti i misterioznoj prirodi. Odlučni su i fokusirani na svoje ciljeve, ali mogu biti i ljubomorni i posesivni.

 • Strelac (Dhanu) – vlada Jupiter

Oni rođeni pod Strelcem poznati su po svojoj ljubavi prema avanturama, slobodi i intelektualnim potragama. Oni mogu biti optimistični i entuzijastični, ali ponekad mogu biti i nepromišljeni i neodgovorni.

 • Jarac (Makara) – vlada Saturn

Jarci su poznati po svojoj ambiciji, disciplini i praktičnosti. Vredni su i fokusirani na postizanje svojih ciljeva. Takođe mogu biti rezervisani i konzervativni.

 • Vodolija (Kumbha) – vlada Saturn

Vodolije su poznate po svojoj ekscentričnosti, nezavisnosti i humanitarnosti. Oni cene slobodu i individualnost i mogu biti buntovni protiv tradicionalnih vrednosti. Takođe mogu biti odvojeni i emocionalno povučeni.

 • Ribe (Meena) – vlada Jupiter

Ribe su poznate po svojoj osetljivosti, kreativnosti i duhovnosti. Oni su saosećajni i empatični, ali takođe mogu biti sanjivi i nepraktični. Oni cene emocionalne veze i empatiju u odnosima.

Indijski horoskop – proricanje sudbine

Indijski horoskop se može koristiti u različite svrhe, uključujući samosvest, vođenje karijere, savete za vezu i predviđanje budućih događaja. To ljudima može pomoći da bolje razumeju sebe i donesu informisanije odluke u svom ličnom i profesionalnom životu.

Đotiš takođe uključuje niz lekova i rituala koji se mogu koristiti za ublažavanje negativnih efekata planetarnih uticaja ili za poboljšanje pozitivnih. Ovi lekovi mogu uključivati drago kamenje, mantre i pudža ceremonije.

Lekovi i rituali se koriste za daše i mahadaše, vremenske periode tokom kojih osoba može doživeti značajne promene i događaje u svom životu. Ovi periodi su određeni položajem Meseca u vreme vašeg rođenja i smatraju se važnim za predviđanje velikih životnih događaja i tranzicija.