Akvamarin kamen – svojstva kristalisanih suza sirena

prsten sa akvamarinom

Akvamarin je zadivljujući dragi kamen kome se vekovima dive zbog svoje umirujuće plave boje i kristalno čiste transparentnosti. Ovaj kamen pripada porodici berila, koja takođe uključuje smaragd i morganit. 

Akvamarin se često povezuje sa osećajem smirenosti i spokoja, a tokom istorije je korišćen zbog svoje lepote i verovanih metafizičkih svojstava, zbog čega se pored upotrebe u nakitu, akvamarin takođe koristi u lečenju kristalima i radu energije. 

Upustili smo se u simboliku i značenje akvamarina i njegovu važnost za horoskop koju možete pročitati u nastavku teksta.

prsten sa akvamarinom u školjci

Akvamarin kamen verovanja i svojstva

Naziv „akvamarin“ potiče od latinske reči „akua“, što znači voda, i „mare“, što znači more. Njegova boja se kreće od bledo plave do tamno plavo-zelene i podseća na mirne vode okeana.

Dugo je akvamarin bio asociran sa morem i nekada se verovalo da je nastao od suza sirene, kao i da donosi sreću mornarima i ribarima, koji su verovali da ih može zaštititi od opasnosti sa mora.

Pored svojih zaštitnih kvaliteta, akvamarin takođe ima smirujući uticaj, zbog čega nošenje akvamarina može pomoći u smanjenju anksioznosti i promovisanju osećaja unutrašnjeg mira što je i te kako dobro za pojedinte horoskopske znakove.

Akvamarin se takođe koristio kao talisman za promociju mentalne jasnoće, ali se veruje i da poboljšava komunikaciju i samoizražavanje. 

Noseći sa sobom akvamarin kamen pojedinci dobijaju sposobnost da efikasnije komuniciraju svoje misli i osećanja, posebno u teškim ili emocionalnim situacijama, jer akvamarin uravnotežuje grlenu čakru, koja je povezana sa komunikacijom i samoizražavanjem. 

Veruje se da nošenje ili nošenje akvamarina može pomoći da se ova čakra otvori i uravnoteži. Takođe i da pomaže u izražavanju kreativnosti i umetničkih nastojanja. 

Akvamarin – horoskop 

Akvamarin je kamen rođenja za mesec mart i samim za akvamarin horoskop kaže da je idealan izbor za pripadnike znakova Riba i Vodolija, jer se smatra da poboljšava kvalitete ovih znakova, posebno u smislu intuicije, kreativnosti i saosećanja.

Pritom su oba znaka poznata po svom dubokom osećaju empatije i saosećanja.

Znak Ribe i akvamarin kamen

Ribe su poslednji znak u atrologiji i povezuju se sa maštom, kreativnošću, duhovnošću i saosećanjem. 

Za one rođene u znaku Riba, akvamarin može biti posebno koristan, jer su Ribe poznate po svojoj osetljivosti i intuiciji i često se bore sa osećanjima preopterećenosti ili anksioznosti. 

Akvamarin može pomoći u smirivanju ovih emocija i promovisanju osećaja unutrašnjeg mira. Takođe može poboljšati kreativnost i maštu, pomažući Ribama da iskoriste svoju umetničku stranu i istraže svoje strasti.

Pritom, akvamarin se vezuje i za planetu Neptun, koja je vladajuća planeta Riba.  

Neptun se često identifikuje sa duhovnom svešću, misticizmom, psihičkim sposobnostima, intuicijom i duhovnošću, a kaže se da donosi dublje razumevanje univerzuma i čvršću vezu sa božanskim u čemu će kako kaže horoskop akvamarin kamen pomoći.

Znak Vodolije i akvamarin kamen

Znak Vodolije je inovativan, progresivan i human. Osobe rođene pod ovim znakom su često strastvene za temu socijalne pravde i želji da stvore pozitivne promene u svetu, a akvamarin može pomoći u jačanju ovog osećaja svrhe i promovisanju jasnije komunikacije, olakšavajući Vodolijama da podele svoju viziju sa drugima.

Takođe onima rođenim pod znakom Vodolije, akvamarin može pomoći da unaprede svoje progresivne i humanitarne ideale, kao i da se povežu sa svojim višim ja i iskoriste svoj duhovni potencijal.

Upotreba Akvamarin kamena u nakitu

Prelepa plava boja akvamarina i transparentan kvalitet čine ga popularnim izborom za nakit. 

Posebno je popularan dragi kamen za vereničko prstenje i drugi nakit za posebne prilike, a može videti u kombinaciji sa drugim dragim kamenjem, kao što su dijamanti ili safiri, na taj način se stvara upečatljiv i jedinstven komad nakita.

Akvamarin se obično seče u fasetirane oblike, kao što su okrugli, ovalni i smaragdni rezovi, kako bi se poboljšala njegova prirodna lepota i sjaj, a upravo te osobine ga čine popularnim izborom za nakit za posebne prilike. 

Dok sa druge strane, zbog njegovih metafizičkih svojstava je tražen kamen već vekovima.

Bez obzira da li se nosi kao nakit ili koristi za lečenje kristalima, akvamarin je zapanjujući i moćan dragi kamen, koji može doneti osećaj smirenosti i ravnoteže onima koji ga nose.